Domácí kečup z věcí ze zahrádky
Jelikož mi nikdy moc nechutnal kečup z obchodu, chtěla jsem si vždy udělat svůj domácí. Recept na něj jsem dostala od maminky mé kamarádky z dětství, trošku jsem ho upravila a tady je pro vás...


Co budete potřebovat?
- 1,5 kg rajčat
0,5 kg jablek
1 malá červená řepa (naložená)
250 g cibule
4-5 stroužků česneku
5 lžiček soli
0,5 lžičky pepře
2 lžičky sladké papriky
- 0,5 dcl octa
- 20 dkg moučkového cukru (já ale nedával)
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 6 bobkových lístků
- 4 hřebíčky
- 0,5 lžičky pálivé papriky
- 3-6 feferonek, pokud chceme pálivý
Postup
- Rajčata, jablka, řepu a cibuli (feferonky) nakrájíme na malé kostičky a dáme do hrnce na mírný plamen.
- Do sítka vložíme koření (pepř, nové koření, bobkáč, hřebíček) a přidáme do hrnce.
- Přisypeme papriku (sladkou i pálivou), cukr, ocet, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
- Necháme dusit na mírném plamenu, dokud nám rajčata úplně nezměknou.
- Potom vytáhneme sítko s kořením a celou směs v hrnci rozmixujeme úplně na jemno.
- Nakonec dáváme do skleniček ještě horké a hned zavíčkujeme. Víčko se teplem chytne a kečup nám vydrží déle.