Dýňová polévka
Léto se nám pomaličku ztrácí a přichází období, kdy příroda hraje krásnými teplými barvami.... Žlutá, červená, hnědá, oranžová, zbytky zelené, to jdou všechny krásy podzimu... K tomuto období neodmyslitelně patří dýně a je jedno, jestli hokaido, máslová, špagetová nebo jiná.. Všechny jsou super a máme je doma rádi... Na polévku je ale nejchutnější hokaido... :)
INGREDIENCE
6 porcí
- 1 dýně hokaido
- 1 červená cibule
- 50 g másla
- 1000 ml kuřecího vývaru
- 1 plechovka kokomléka (400 ml)
- sůl a pepř
- pažitka
- dýňový olej
- oříšky nebo semínka na ozdobu
POSTUP
- Nejdříve jsem si nasekala cibuli najemno a dýni jsem si vydlabala a okrájela, potom jsem ji nakrájela na malé kostičky.
- V hrnci jsem nechala rozpustit máslo a nechala na něm zesklovatět cibuli.
- Pak jsem k tomu přidala dýni a nechala lehce osmažit.
- Jakmile se dýně rozvoněla, zalila jsem zeleninu vývarem a nechala pod pokličkou dusit, trvá to asi 25 minut. (Zkusila jsem přidat tyčinku skořice na vůni a bylo to ve finále super. - před mixováním je nutné ji vyndat)
- Potom jsem polévku rozmixovala a přidala kokomléko.
- Nakonec jsem dýňovku dochutila solí a pepřem (může se dát i chilly).
- Na servis jsem porci vždy ozdobila dýňovým olejem, oříšky a pažitkou.
