Meruňkové kynuté knedlíky
Teď je právě ta doba, kdy dozrává všechno ovoce a člověk to ani nestíhá jíst... proto vymýšlí různé recepty a zkouší, vylepšuje, ladí... až vznikne něco tradičního, ale přitom nového.....

INGREDIENCE
na 20 knedlíků
těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžičku soli
- 250 ml mléka
- 1 sáček sušeného drožní
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- cca 10 meruněk
- 200 ml oleje
omáčka
- 5 meruněk
- velký panák rumu
- 1 vanilkový cukr
- 50 g třtinového cukru
- 150 ml vody
ten zbytek
- nastrouhaný tvaroh
- moučkový cukr
POSTUP
- Z droží, cukru, 125 ml ohřátého mléka (nesmí být horké) a trošky mouky jsem si udělala kvásek (vše se smíchá a nechá cca 10 minut vzejít na teplém místě).
- Ve velké míse jsem si smíchala mouku s kváskem a přidala zbytek mléka prošlehaného s vejcem. Těsto jsem osolila a pořádně propracovala.
- Jakmile bylo těsto tužší, tak jsem jej posypala trochou mouky a nechala 50 minut kynout na teplejším místě.
- Mezitím jsem si nachystala meruňky, ty jsem vypeckovala a nasekala na malé kostičky.
- Jak těsto vykynulo, rozdělila jsem si jej na 20 dílků, každý z nich jsem v dlani rozdělala na placku, dala na ni asi lžičku meruněk a vytvarovala kuličku.
- Kuličky jsem si pokládala na pomoučený vál a nechala pod utěrkou ještě 15-20 minut kynout.
- V mezičase jsem si připravila omáčku, a to tak, že jsem si nasekala na kostky meruňky, do hrnce k ním přidala cukr, vodu a rum a nechala provařit.
- Pak jsem si připravila hrnec s napařováčkem. Jak začala voda v hrnci vřít, stáhla jsem si plotnu na polovinu, napařováčk jsem potřela olejem a vložila na něj 5 knedlíku (je dobré je také potřít olejem, neslepí se pak).
- Knedlíky jsem nechala pod pokličkou 8-9 minut a potom je vyndala na tác a hned několikrát propíchla špejlí.
- Na talíř jsem pak naservírovala omáčku, knedlíky a posypala je strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem.


