Tiramisu
Velmi oblíbený dezert... U nás, když se udělá, tak hned zmizí.... Je určitě dobré se při něm držet tradičních postupu a surovin, experimentování s ním se mi nikdy nevyplatilo... Takže jsem si dala dohromady osvědčené recepty a vytahla z nich to nejlepší.... tak tady to máte...!!!
INGREDIENCE
na 6-8 porcí
- 400 g cukrářských piškotů (těch dlouhých)
- 4 espressa + 150 ml vody
- 3 lžíce amareta nebo rumu
- 500 ml šlehačky (pokojová teplota)
- 500 g mascarpone
- 150 g třtinového cukru
- 6 vaječných žloutků
- 1 vanilkový lusk
- kakao na posypání
POSTUP
- Nejdřív jsem si v misce smíchala žloutky s cukrem. Aby se mi to dobře vymíchalo do krásného světlého krému, míchala jsem to nad párou obyčejnou metličkou. Krém se u toho suprově prohřál a žloutky se pasterizovaly (cca 10 minutek práce).
- Až mi krém zchladnul, přimíchala jsem do něj mascarpone, které jsem si předtím promíchala se semínky z vanilkového lusku (jednoduše jsem lusk nařízla a vyškrábla semínka).
- Směs jsem potom dala do lednice vychladit. Mezitím jsem si vyšlehala šlehačku, je dobré použít co nejvíc procentní. Obě směsi jsem spojila a dala zpět do lednice alespoň na půl hodiny.
- Zatímco se krém chladil, připravila jsem piškoty, a to tak, že jsem smíchala espressa, vodu a amareto a každý piškot v tom namočila (z každé strany ta 2 sekundy).
- Piškoty jsem pak dala do obdelníkové formy, funguje to i do jednoporcových skleniček, do jedné vrstvy. Na piškoty jsem dala vrstvu krému, pak zase vrstvu piškotů a poslední vrstvu krému.
- Celé připravené tiramisu jsem dala přes noc vychladit do lednice.
- Druhý den jsem celý dezert posypala kakaem a hned jsme ho snědli.
TIP!!!
Do formy je dobré si dát alobal nebo kuchyňskou fólii, lépe se to z formy pak bere.