Višňové clafoutis čili milliard

Asi nikdo nená v létě chuť na kynuté buchty nebo koláče, po kterých se bude cítit jako koule.... my si zvolili na začátek léta tento lehký osvěžující francouzský koláč, který se prý ve starých francouzských kuchařkách objevil už v 2. polovině 19. století.. u nás doma se obejvil nedávno, ale zato dlouho nevydrží :) hned se sní... výhodou je, že na něj nemusíme použít jen višně, ale jakéholiv jiné ovoce, je výborný i s borůvkami nebo malinami... v klasickém receptu se setkáte s třešněmi... další výhodou je, že přípava trvá pár minut a dá se udělat i v bezlepkové verzi díky mandlové mouce.. no však zkuste sami, jen se nelekněte, konzistencí to toti není koláč, ale spíše takový "pudink"... každopádně je výborný a krásně vláčný.......

INGREDIENCE

na formu ⌀21 cm

  • 300 g višní
  • 35 g mandlové mouky
  • 30 g hadké mouky (pokud chcete dělat bezlepkovou verzi, dejte mandlovou mouku)
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 vejce
  • 1 vaječný bílek
  • kelímek smetany (250 ml),  můžes použít i kefír
  • kůra z citrůnu tak 1 lžička
  • panák višnovky (ale ten není nutný)
  • sůl
  • máslo na vymazání formy

POSTUP

  1. Nejdříve jsem si vypeckovala višně (abych si práci urychlila, použila jsem k vypeckování obyč brčko).
  2. Formu jsem si vymazala máslem a vypeckované višně dala do ní, nic jsem nerovnala, ale jak jsem je tam dala, tak tam byly.
  3. Troubu jsem si zapnulana 180°C (bez horkého vzduchu).
  4. V míse jsem smíchala všechny suché ingredience. Přidala jsem vnitřek vanilkového lusku, vejce, bílek, smetanu a vše promíchala tak, aby se nedělaly hrudky.
  5. Tekutou směs jsem nalila na višně a dala do trouby.
  6. Clafoutis jsem pekla 30-35 minut, na posledních 10 minut jsem ale zapnula horký vzduch, aby "koláč" chytil bronz

TIP!!!

Doporučuju nechat koláč úplně vychladnout. Na servis si nachystat domácí šlehačku a celé posypat moučkovým cukrem.

© 2018 HaňasInTheKitchen. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky